Informatie over de streepjescode

door | april 12, 2022
Streepjescode rose hand

Tijdens de wekelijkse boodschappen gooi ik persoonlijk onbewust de benodigdheden in mijn winkelmandje. Ik schenk nauwelijks aandacht aan de verpakking van de producten. Ik weet immers exact welke producten ik nodig heb en waar deze producten liggen. Toch kan de verpakking van een product behoorlijk interessant zijn.

Er staat namelijk erg veel informatie over het product op de verpakking. Dit is niet voor niets. In Nederland is het verplicht om bepaalde informatie te benoemen op de verpakking van het product, denk hierbij aan de voedingsstoffen in en het gewicht van het betreffende product. Ook de streepjescode is van groot belang voor de winkel. Benieuwd naar de werking en indeling van de streepjescode? Lees snel verder.

Ontstaan van streepjescode

Inmiddels is ieder product in de winkel voorzien van een streepjescode, al is dat zeker niet altijd zo geweest. De toevoeging van een streepjescode ontstond pas toen de diversiteit en hoeveelheden van de producten in de winkels toenamen. Op dat moment werd duidelijk dat er een automatisch systeem nodig is om de winkel georganiseerd te houden. In de negentiende eeuw kwam er een oplossing: het gebruik van ponskaarten. Deze oplossing hield echter geen stand op lang termijn.

De streepjescode ontstond in 1948. In dit jaar ving student Bernard Silver een gesprek tussen een winkeleigenaar en een decaan van de school op, waarbij de personen in kwestie een systeem, dat automatisch productinformatie kon lezen bij het afrekenen, bespraken. Uiteindelijk bracht Silver de streepjescode op de markt. Het duurde echter nog twintig jaar voor de streepjescode daadwerkelijk in gebruik gesteld werd.

Wat staat er op een streepjescode?

Een streepjescode bestaat uit strepen van verschillende diktes en een cijferreeks. De streepjes en de onderstaande cijfers geven echter hetzelfde aan. Een barcode maker zorgt ervoor dat alle producten voorzien is van een code met 13 cijfers.

Hierbij geven de eerste twee getallen aan uit welk land het product komt. De volgende vijf getallen staan voor het bedrijf waar het product van afkomstig is. Hierna volgen vijf getallen die het product in kwestie aangeven. Tot slot volgt een controlegetal: een getal dat verzekerd dat er nooit een verkeerd product wordt aangeslagen bij de kassa. Hierdoor kan een barcode printer een hoop problemen voorkomen.

De strepen

Het is jou hoogstwaarschijnlijk opgevallen dat een streepjescode voorzien is van dunne en brede strepen. De kassa richt zich echter enkel op de middelste, dunnere strepen. Tussen de uiterste strepen staan zes getallen die aangegeven worden in zeven afwisselende strepen. Ieder getal heeft hierbij een eigen combinatie van strepen.